Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Comunicat govern municipal: Nit de Naps i Cols 2006
Amb la voluntat d'aclarir els fets de les 5 de la matinada al carrer de la Font, el govern municipal emet el comunicat que reproduïm tot seguit. Si cliqueu aquí podeu consultar les incidències de la nit del 5 al 6 de gener de 2006 enregistrades per la Policia Local.

COMUNICAT DEL GOVERN MUNICIPAL EN RELACIÓ ALS FETS ESDEVINGUTS LA NIT DEL 5 AL 6 DE GENER DE 2006

En relació als fets esdevinguts durant la Nit de Naps i Cols 2006, el govern municipal d´Arenys de Mar vol fer les següents puntualitzacions, després de la Junta de Seguretat Local celebrada dimarts 10 de gener a les 13.00 hores:

Antecedents

- En la reunió de la Junta Local de Seguretat del 19 de desembre de 2005 preparatòria de les festes de Nadal i Reis es va tractar en profunditat amb els caps de Mossos d'Esquadra d'Arenys de Mar les característiques locals de la celebració de la Nit de Naps i Cols a la vila.

- Es va acordar establir la mateixa col·laboració dels anys anteriors entre Policia Local i Mossos d'Esquadra atesa la impossibilitat física i material de la Policia Local de garantir un mínim de seguretat a les persones i als bens materials exclusivament per part dels agents municipals.

- Es va acordar que hi hauria una dotació de 21 agents de la Policia Local i 9 mossos d'esquadra coincident amb la dels anys anteriors. Els agents s´organitzarien en grups integrats per policies locals i mossos d´esquadra en la mateixa unitat. Abans d'iniciar el servei, els policies locals i mossos d'esquadra varen repassar conjuntament els serveis a efectuar i la característica de la festa local. 

- Es va acordar, a més, que per als municipis d'Arenys de Munt i d'Arenys de Mar hi hauria una unitat de reforç de 5 mossos d'esquadra que intervindria només en cas necessari per insuficiència de capacitat de les 9 patrulles mitxes. Aquests agents estarien comandats directament pel cap dels Mossos d'Esquadra ja que hauria d'atendre els dos municipis. Aquests mossos pertanyen a l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i no formen part de cap manera del cos especial d'antiavalots que s'enquadren a la Brigada Mòbil. El material de què disposen els agents de reforç presents a la vila durant la Nit de Naps és el mateix que empren els Mossos d'Esquadra en les seves unitats habituals. Convé destacar que el reforç de Mossos d'Esquadra establert per a 2006 és el mateix que es va aplicar el 2005. Les funcions dels Mossos d'esquadra de reforç són molt diverses com ara el control de concentracions  massives en actes públics, reforç del control de trànsit, controls de seguretat ciutadana. Al llarg del 2005 hi ha hagut unitats de reforç a la vila d'Arenys de Mar amb tasques de suport a la seu dels Mossos d'Esquadra situada a la vila.


Nit de Naps i Cols

- Sobre les 5 de la matinada es va produir un enfrontament entre dos grups de joves amb llançament de naps entre la Riera i el carrer de la Font, produint-se impactes en vehicles estacionats i perill per a la circulació dels vehicles per la carretera B-511. Com que només un dels grups ja estava format per unes 20 persones, es va creure imprescindible la intervenció dels agents de reforç, que ja havien intervingut en altres dues ocasions més al llarg de la nit sense cap incidència entre Mossos i joves.

- La intervenció dels Mossos d'Esquadra  de reforç a les 5 de la matinada al carrer de la Font per identificar els joves d'un grup que participava en el llençament de naps de banda a banda de la Riera va esdevenir conflictiva en apropar-se un altre grup de joves. La causa de la detenció d'un d'aquests joves no va ser presenciada testimonialment per cap Policia Local ni tampoc pel regidor de Seguretat Ciutadana. És impossible per tant explicar el fet per part del govern local i és important remarcar que correspon als Tribunals de Justícia establir les responsabilitats, si n'hi ha. També els jutges hauran de pronunciar-se en relació a les altres dues detencions a joves acusats de danys a la propietat.

- L'Alcalde d´Arenys de Mar i el regidor de Seguretat Ciutadana van atendre els joves afectats que no havien estat detinguts, a la sala d'actes de la seu de la Policia Local des de les 5.30 fins a les 8.30 h del matí del mateix divendres dia 6. L'Alcalde i el regidor van sol·licitar i aconseguir del cap dels Mossos d'Esquadra que el jove arenyenc detingut i traslladat a Pineda fos retornat a Arenys i que els afectats poguessin avisar a l´advocat escollit. Les diligències judicials que van instruir els Mossos d'Esquadra es van fer amb el menor temps possible atenent al procediment establert i els joves van poder tornar a casa a les 3 de la tarda del mateix divendres 6 de gener.


Danys i bretolades

- A més de les detencions efectuades pels Mossos d'Esquadra no desitjades pel govern municipal, la Nit de Naps no va evolucionar bé per la conducta impròpia d´una minoria. Hem de constatar que, malauradament, hi ha hagut molts danys i bretolades:  trencament de vidres de fanals i en establiments, vehicles, en una escola pública i a la comissaria de la Policia Local; desplaçament de vehicles, contenidors, tanques d'obres i extintors al mig de carrers i de la carretera, amb risc per a persones; 23 pintades a parets -algunes d'elles irreparables en tractar-se d'obra vista-; enfrontaments entre joves amb llançament d'ous, tomàquets, llimones, taronges i naps a grups de persones i a vehicles; trencament de les teules de la sagristia de l'Església de Santa Maria en penjar la pancarta al campanar, entre altres incidències alienes a la festa.


Resposta a ICV

- Lamentem el cinisme del comunicat oficial del grup municipal ICV, més interessat en fer demagògia que en respectar la veritat dels fets. ICV coneixia els fets al detall directament de l'Alcaldia i del regidor de Seguretat, tant per via telefònica el mateix divendres 6 de gener com en la reunió de la junta de Portaveus dels grups municipals celebrada l'endemà dissabte 7 de gener a la seu de l´Ajuntament. El grup municipal d´ICV sap que el Ban d'Alcaldia és el mateix que es va redactar els anys 1997,1998,1999, 2004 i 2005, i per tant és indegut escriure que "el to del redactat del ban (de l'Alcalde) ratifica que hi havia una consigna i una voluntat  prèvia per augmentar la pressió policial (respecte a altres anys)". El cinisme és més greu encara quan en Junta de Portaveus el representant d'ICV constata que la vila d'Arenys de Mar té problemes amb alguns joves -no pas amb tots- qui en diverses festes al llarg de l'any tensionen als altres joves i a la societat arenyenca en general.


Respecte a les tradicions i foment de la festa local

- El govern municipal manté la seva posició en facilitar als joves de la vila, nois i noies, la celebració joiosa de les festes tradicionals arenyenques i lamenta que una minoria inundi de conflictes festivitats locals que ben segur restaran vives governi qui governi a la vila. Aquesta minoria no ha de fer oblidar que els joves de la vila són organitzadors i promotors de nombroses festes que tenen renom a la comarca i a Catalunya. També molts joves han celebrat de manera magnífica la Nit de Naps i Cols aquest any 2006.

Arenys de Mar, 10 de gener de 2006

Publicat el 10 de gener de 2006
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^